Dragonboatrace

28-06-2014 - 28-06-2014 |
Deel deze pagina:

De Dragonboatraces zorgen elk jaar weer voor spanning en sensatie in het water langs de Boommarkt en de Apothekersdijk. Onder leiding van opzwepende trommelaars binden fanatieke roeiteams de strijd met elkaar aan. Welk team duwt als eerste de drakenkop van de boot over de finish? Dit jaar op zaterdag 28 juni van 11.00 tot 17.00 uur. De Dragonboatraces worden al jaren georganiseerd door de Dutch Dragons uit Zoetermeer, een vereniging die ook in het buitenland deelneemt aan wedstrijden.

Interview met de organisatie

De Dragonboatraces zorgen elk jaar weer voor spanning en sensatie in het water langs de Boommarkt en de Apothekersdijk. Onder leiding van opzwepende trommelaars binden fanatieke teams de strijd met elkaar aan. Welk team duwt als eerste de drakenkop van de boot over de finish? Dit jaar op zaterdag 29 juni van 11.00 tot 17.00 uur. De Dragonboatraces worden al jaren georganiseerd door The Dutch Dragons uit Zoetermeer, een vereniging die ook in het buitenland deelneemt aan wedstrijden.

 

We vroegen Ingrid Fraeijhoven van The Dutch Dragons naar de magie van de sport en de belevenissen in Leiden.

 

Wat vinden jullie als vereniging leuk aan het organiseren van de race in Leiden?

“Het sfeertje, de deelnemende teams en natuurlijk de locatie. Het is altijd gezellig, veel publiek en we vinden het een voor onze vereniging ook een teamuitje. Het is allemaal vrijwilligerswerk, maar voor ons, als drakenboters in hart en nieren, is er niets mooier dan zo veel mogelijk mensen te laten kennismaken met de mooiste teamsport op het water. Prachtig om als ambassadeurs van de sport met zijn allen een mooi evenement te verzorgen.”

 

Wat komt er allemaal bij kijken om dit te organiseren?

“Een hoop. Het is altijd weer een uitdaging om het logistiek voor elkaar te krijgen. We hebben doorgaans vier tot zes boten, waarvan er altijd vier op het water zijn en één of twee aan de kant als reserve. Per boot zijn er achttien peddels beschikbaar, keer zes maakt 108 peddels. Bij mijn weten hebben we er in ieder geval 120 mee. Daarnaast hebben we nog allerlei zaken die aan de boot vastzitten: een drakenkop- en staart, een stoeltje, een drum plus stokjes en niet te vergeten een stuurpeddel. Ook weer keer zes. Naast de materialen, moet je ook zorgen voor finishapparatuur en communicatiemiddelen voor de starter, finish, secretariaat en de wedstrijdleiding. Kortom, het vergt wel de nodige voorbereiding!”

 

Hoe is deze sport ontstaan?

“Het drakenbootvaren is een eeuwenoude Chinese sport, meer dan 2000 jaar geleden ontstaan als vruchtbaarheidsritueel voor de gewassen. De race werd gehouden om de aandacht van alle tegenslagen af te leiden en als aanmoediging voor de regen, die nodig was voor voorspoed. Het object van hun aanbidding was de draak, het meest vereerde dier uit de Chinese dierenriem en traditioneel een symbool voor water. De eerste races werden gehouden om te spotten met de drakengevechten en om ervoor te zorgen dat de Hemelse draak, die in winterslaap verkeerde, zou ontwaken. Er werden ook offerrituelen gehouden door drakenmagiërs, die soms zelfs mensen offerden. Daarnaast kennen wij de legende van dichter/staatsman Qu Yuan, over het ontstaan van het drakenbootvaren. Hij was een eerlijk man, een patriot, die zei waar het op stond waar het de situatie in zijn land betrof. Zijn belangrijke functie bezorgde hem veel afgunst en jaloezie en uiteindelijk werd hij verbannen. Toen hij vernam dat zijn thuisland was veroverd, pleegde hij zelfmoord door zich in de rivier de Miluo te werpen. Volgens de overlevering zouden vissers, die getuige waren van de wanhoopsdaad, in hun boten zijn gesprongen om hem te redden. Zij slaagden daar niet in, maar in een poging om de hongerige vissen te beletten het lichaam van de dichter op te eten, sloegen zij hard met hun peddels op het water. De tragische dood van de dichter wordt elk jaar in de vorm van drakenbootfestivals herdacht.”

 

Wow! Vanwege deze prachtige verhalen en de versierde boten zou je de indruk krijgen dat het vooral om de show te doen is.

Wij bewijzen graag dat entertainment en topsport hand in hand kunnen gaan! Laten we vooropstellen dat er een duidelijk verschil bestaat tussen fun-peddelaars, die het als recreatief uitje beschouwen, en internationale topsportteams, die soms wel vijf keer per week met elkaar in de boot zitten. Zodra je besmet raakt met het drakenbootvirus word je vanzelf fanatiek. Je kunt het zo zwaar maken als je wilt, het is maar net wat je doel is. Wil je meetellen in de internationale top, dan heeft het zeker raakvlakken met topsport en is krachttraining een essentieel element. Spierballen, een optimaal goed gewicht/kracht rendement, timing, maar ook zeker techniek zijn indicatoren voor een serieuze sport. En ja, het is zwaar, zowel een korte afstand full power sprinten als een halve marathon varen. Het vergt een optimale techniek om al je krachten te benutten.”

 

Wat is het geheim achter een goed team?

“Wat ons betreft: vertrouwen in elkaar, teamgeest en de wil om altijd je beste race te willen varen. Vanuit technisch oogpunt spelen discipline, synchroniciteit, kracht en conditie een grote rol. Altijd op zoek zijn naar de beste techniek die past bij de omstandigheden en het team dat op dat moment in de boot zit. Naast kracht om de peddel door het water te bewegen is een gelijktijdige insteek net zo belangrijk. Hoewel het synchroon bewegen van de peddels al moeilijk genoeg is en uitsluitend met veel oefenen valt te bereiken, zijn er meerdere technieken die tot nog snellere resultaten leiden. Zo zullen de meer ervaren teams een snellere peddelslag maken om de boot vanaf de start een aanvangtsnelheid te geven om daarna de slagen te vertragen en te verlengen. Ook komt het voor dat teams alsnog hun peddelslag voor de finish gaan versnellen voor een eindsprint.”

 

Wat is daarbij de rol van de trommelaar?

“De trommelaar drumt het ritme van de twee slagmensen, zij zitten op het eerste bankje. Zij voelen de boot en geven het ritme aan. De rest van het team dient het ritme te volgen. De trommel helpt als het ware de peddelaars mee te nemen in de juiste wedstrijdcadans en heeft ook een opzwepend karakter wat het geheel wel spectaculair maakt. Daarnaast is de trommelaar, samen met de stuurman, verantwoordelijk voor veiligheid van de boot. Hij of zij heeft dus ook een communicatieve functie. Een leuk weetje: de trommelaars uit Nederland zijn beroemd om hun drumspel. Zij kunnen met twee stokjes ritmes drummen, terwijl over het algemeen met één stokje wordt gedrumd, ook door de internationale topsportteams!”

 

Wat is The Dutch Dragons voor vereniging?

“Wij zijn een heel actieve vereniging met ruim zestig leden, variërend in de leeftijd van 14 jaar tot 60-plus. The Dutch Dragons is één van de eerste clubs die het drakenbootvaren als competitiesport in Nederland introduceerde en we bestaan alweer twintig jaar. Zowel nationaal als internationaal heeft The Dutch Dragons haar sporen verdiend. Prestatie staat hoog in het vaandel, wat ook blijkt uit onze erelijst: meervoudig Nederlands Kampioen en goede resultaten in China, Zuid-Afrika, Engeland en Duitsland zijn noemenswaardige momenten voor ons geweest. Daarnaast hebben wij in 2012 ons eigen clubhuis mogen openen, uniek in de drakenbootsport in Nederland! Naast het beoefenen van de competitiesport zetten wij ons als vereniging ook in om de sport, bijzonder om haar status als cultureel erfgoed op de lijst van Unesco, zo veel mogelijk te promoten. Over het algemeen zijn we best fanatiek en ambitieus, maar we willen ook een gezellige vereniging zijn die mensen verbindt. In Nederland en daarbuiten.”

Wil je je inschrijven met een team voor de Leidse Lakenfeesten? Mail dan naar info@lakenfeesten.nl

Heb je interesse in een extra training/clinic met jouw team, mail dan The Dutch Dragons op clinics@thedutchdragons.nl