Sportcity Peurbakkentocht

27-06-2014 - 27-06-2014 |
Deel deze pagina:

Op vrijdag 27 juni vond de SportCity Peurbakkentocht weer plaats en wat was het een mooie editie. Het niveau van de boten lag erg hoog dit jaar en de jury had er ook een flinke kluif aan om per categorie de winnaars aan te wijzen. Het is ze gelukt!

Einduitslag SportCity Peurbakken tocht 2014
Particulieren
1. De Stamgasten – Hoog en droog
2. Er Welt een Traan -
3. Familie Vermond – Beestenboel

Stichtingen, Verenigingen & Non-Profit
1. Boter, Kaas en Overblijf – Lego boot
2. Stedelijk beheer – 100 jaar kennis van de stad
3. Otis – Halloween

Bedrijven
1. Dominia – Circus
2. Roze Beurs/COC – Kleine Zeemeermin
3. Heineken – WK boot

Kijk voor een leuk verslag en foto’s op de website van Leidse Glibber of op de site van het Leidsch Dagblad

De Sportcity Peurbakkentocht zorgt elk jaar weer voor veel bekijks. Een slinger van versierde boten beweegt zich al feestend voort door de Leidse wateren, gadegeslagen door duizenden toeschouwers. Net als vorig jaar wordt de Peurbakkentocht gehouden op vrijdag en niet, zoals jaren het geval was, op donderdag! De route is uiteraard wel hetzelfde: vanaf de Beestenmarkt over de Apothekersdijk, Botermarkt en Oude Rijn, waarna de prijsuitreiking plaatsvindt bij Annie’s.

De boot waar veel toeschouwers waarschijnlijk het meest naar uitkijken is de peurbak van De Stamgasten. Dit gezelschap staat garant voor prachtige creaties, vorig jaar nog hadden de heren een complete pitstraat uit het autoracen nagebootst. We namen contact op het Stamgast Ruud Poeliejoe.

Voor de hoeveelste keer doen jullie eigenlijk al mee?

“Dit jaar wordt onze 19de deelname. In 1996 deden wij voor de eerste keer mee. Dat was toen een kwestie van even snel wat resthout van de zolder van pa en ma Poeliejoe halen, wat jerrycans aan elkaar knopen, een barretje er op timmeren en gaan. Vanaf die eerste keer waren we direct verkocht en hebben we geen jaar meer overgeslagen. Per jaar werden de peurbakken alleen maar groter en mooier. Hoe harder de mensen aan de kant klapten en hoe harder Aad van de Luit geweldig! riep, hoe fanatieker wij het jaar erop gingen bouwen.

Waarin schuilt voor jullie de magie van de Peurbakkentocht?

“Tja, dat is best wel lastig uit te leggen. Ik denk dat het een combinatie is van mooi weer, een drankje met vrienden aan de waterkant, het vakantiegevoel en gezellig kijken naar wat er allemaal voorbij vaart. Voor deelnemers is het gewoon één groot feest op het water. De mensen staan rijen dik langs de kant en zijn altijd heel enthousiast als we voorbij komen. Dan heb je echt eer van al het werk. Daar genieten wij enorm van.”

Ook je broers Carel en Hans zijn Stamgast. Nooit ruzie onderling?

“Haha, de eerste jaren waren we zelfs met vier broers! Toen deed Peter ook nog mee. Nu gaat al enkele jaren mijn zoon mee en dit jaar voor het eerst de zoon van een van mijn broers. Ruzie hebben we eigenlijk nooit gehad. Ja, we hebben wel eens bouwstress en twijfels of de peurbak nou wel wordt wat we voor ogen hadden. Maar als het dan weer zover is en alles is compleet, dan ziet het er toch altijd weer leuk uit.”

Op welke bouwwerk kijken jullie met de meeste trots terug?

“Eigenlijk zijn dat er voor ons wel meerdere. Het tweede jaar hadden we een Vikingschip. Die zat heel goed in elkaar, dreef perfect, stuurde goed. Die was wat wij dan altijd zeggen zeewaardig. De Ghostbusters-auto en de pitstop van verleden jaar waren ook toppers. Maar het meeste trots zijn we denk ik wel op de Lucky Luke-trein uit 2007. Daar ging dan ook de meeste tijd in zitten. Daar hebben we 13 zondagen aan gewerkt.”

Kunnen jullie een tipje van de sluier oplichten over jullie creatie van dit jaar?

“Ik mag niet te veel verklappen, want er loopt een prijsvraag bij de Leidse Glibber (Emile van Aelst, red.). Mensen mogen raden wat wij gaan bouwen. De winnaar krijgt tijdens de Peurbakkentocht twee vipplaatsen op het podium bij Annie’s, een uitnodiging voor de presentatie van onze nieuwe dvd én als klap op de vuurpijl de nu al beroemde home made appeltaart. Maar goed, een klein tipje van de sluier kan ik wel oplichten: The Sound of Music…”

Is er nog een peurbak die jullie ooit nog eens willen bouwen?

“Poeh, we hebben nog heel veel ideeën… De laatste jaren verzinnen wij ons nieuwe thema tijdens een avondje uit. Dan schrijf ik de hele avond alleen maar ideeën op. Hoe later het dan wordt, hoe leuker de ideeën…”